Navigatie

Wij houden van werken...

In tegenstelling tot wat sommige toeschouwers in hondenclubs mogen denken, houdt een Hovawart echt wel van werken. Alleen moet zijn baasje er rekening mee houden dat zijn hond "meedenkt" en niet altijd op de manier reageert die zijn baas zou verwachten.
Ook is het spelen voor hen zr belangrijk.
Diegene die met een Hovawart beginnen oefenen, moeten weten dat deze honden helemaal geen druk verdragen. Behandelen met zachtheid is de boodschap anders krijg je het tegengestelde effect. Op hondenscholen hoor je vaak: "Geef hem maar een goeie ruk met de leiband, dan zal hij/zij wel opletten...". Bij onze Hovawart's heeft dit geen enkel noemenswaardig effect. Eerder iets van "ja, ja...zagevent!" Echte motivatie bekomen we voornamelijk met de nodige snoepjes en/of speeltjes. Als alle honden zitten, gaat de Hovawart er wel bij liggen!
Wat we geen van beiden wisten (Jadzea kwam eerst na 5 maanden bij haar baasje) is dat je in de eerste plaats thuis al op hun aandacht moet beginnen oefenen, nog voor ze naar de school trekken. De meeste scholen zijn vooral genre Border Collies en Duitse Herders gewend. Dezelfde oefenmethodes klakkeloos toepassen op een Hovawart bezorgt hen meer stress dan ze kunnen verdragen en binnen de kortste keren kan je er niks meer mee aanvangen!
Voornamelijk werken op beloning n enthousiaste reacties maken het trainen van je Hovawart tot regelrecht entertainment. Persoonlijk zijn we nog niet voor de volle honderd procent in dit opzet geslaagd, met de nodige dosis frustraties, voornamelijk langs de kant van de baasjes tot gevolg.

Op de volgende pagina's proberen we een collectie van hondenscholen voor te leggen alsook een tot nog toe onvolledige  beschrijving van de sporten die Hovawart's beoefenen. Wij doen hierbij een oproep aan alle eigenaars van Hovawart's om ons ook hun eigen ervaringen mee te delen. Ben je tevreden in je school, laat ons dit dan ook weten zodat we onze verzameling kunnen uitbreiden.
Mocht je interesse hebben om wat sportiever te keer te gaan, dan is Breitensport misschien wel iets voor jou.

Komende activiteiten (Agenda Hovawartinfo) met en voor Hovawart's worden toegelicht onder de rubriek Hovawart's Only. Hier vind je ook de verslagen van de voorbije activiteiten.

Navigatie...

Gehoorzaamheidstraining    Breitensport    Hier trainen exclusief Hovawart's!    Prikbord

Terug naar start...U ontvangt geen geld!    Op de wandel...   Lekker op vakantie...MET je Hovawart!    Hier vertelt men zijn verhaal...    Onze (en uw?) collectie foto's    Help!...Ik wil een Hovawart!

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 21/10/2010