Navigatie

Breitensport, voor de actieve mens en hond!

Breitensport, eeuuhhh?!??

Om iedereen een idee te geven wat Breitensport behelst, doen wij graag een beroep op de website van Hondenschool Muizenheide. Wij bedanken hiervoor het bestuur.
De sport zelf is afkomstig uit Duitsland en heeft in Nederland reeds vele liefhebbers gevonden. Ook bij ons is de sport langzaam in opmars. Mocht u eraan twijfelen, je Hovawart is er gewoon dol op. Dit mochten wij althans aan den lijve ondervinden.
Belangrijk om weten is dat je deze sport zowel als recreant of als doorwinterde wedstrijdspeler kan beoefenen.
Waaruit bestaat Breitensport?
1. Duurloop
Bij dit onderdeel kan men kiezen uit twee afstanden, nl. 2 of 5 kilometer.
Hierbij dient gedurende heel het parcours de hond aangelijnd te blijven en moet je zorgen dat je binnen de 13 minuten (2 km) of 35 minuten (5 km) aankomt.
2. Vierkamp
Deze discipline bestaat uiteraard uit 4 onderdelen, te weten:
-gehoorzaamheidsoefening
-hordeloop
-slalomloop
-hindernissenbaan

De gehoorzaamheidsoefening bestaat uit een vastgelegde wandeling, al dan niet aangelijnd tijdens de welke de hond een aantal basiscommando's te verwerken krijgt.

Bij de hordeloop is het de bedoeling zo snel mogelijk een afstand van 50 meter, met 3 horden van 50 cm hoog te overbruggen. Enkel de hond moet de horden nemen. De tijd wordt stopgezet na aankomst van de traagste ('t zal het baasje wel zijn zeker?).

Bij de slalomloop legt de begeleider met zijn hond een zigzag parcours van 75 meter af. Tijdens het parcours moeten zowel hond als begeleider door een aantal poortjes (7, start en finish inbegrepen). Deze proef mag ook los of aangelijnd en ook hier telt de tijd van de laatst aangekomen.

Tot slot is er nog de hindernissenbaan. Noem het gerust het koninginnestuk van de Breitensport, gewoon al omdat het geweldig spectaculair oogt. De totale afstand is ook hier 75 meter en de te nemen hindernissen zijn:
horde 50 cm hoog, schutting, tunnel, loopbrug, ton, band-gat, hoog wijdsprong (hoogte 35 cm en diepte 100 cm), horde 50 cm.
De laatste 3 disciplines worden telkens twee maal uitgevoerd.

Meer details kan U bekomen bij Hondenschool Muizenheide,
http://www.hsmuizenheide.be/breiten.php

Navigatie...

Goed, je wil dus oefenen met je Hovawart...    Gehoorzaamheidstraining    Hier trainen exclusief Hovawart's!    Prikbord

Terug naar start...U ontvangt geen geld!    Op de wandel...   Lekker op vakantie...MET je Hovawart!    Hier vertelt men zijn verhaal...    Onze (en uw?) collectie foto's    Help!...Ik wil een Hovawart!


Webmaster , all rights reserved.

Last update 21/10/2010