Cajsa's perikelen.

Ook Els maakt het één en ander mee met haar lieve Hovawart teef Cajsa... Hieronder haar relaas...

Ik weet niet of jullie je nog herinneren dat Cajsa op de nestendag ineens een grote wond op haar schouder had waarvan ik geen idee had hoe ze daar aan kwam.
Dat was hotspot. Ooit van gehoord? Ik voorheen nooit, hoewel ik er nu van overtuigd ben dat mijn vorige hond dat ook heeft gehad.
Het is een ontsteking die ineens (in een paar uur) ontstaat en zich als een bloederige wond manifesteert. Wat je ziet, is een topje van de ijsberg, onderhuids is de plek zeker 3x zo groot. Het is een infectie die vaak door insectenbeten wordt overgebracht (in Cajsa's geval waarschijnlijk door een teek) en als de hond bij de plek kan en zichzelf daar krabt, wordt het een vicieuze cirkel.
Gelukkig was ik er heel snel bij (na 1 dag) en is het meteen goed aangepakt. Een antibioticum kuur (ook meteen een voor de ziekte van Lyme) en een crème tegen de jeuk en om de huid te herstellen. Wel moest er eerst flink wat haar worden weggeknipt. Dat was een gevecht van jewelste bij de dierenarts want je mocht er eigenlijk niet eens naar wijzen, laat staan aankomen.
Het is uiteindelijk gelukt, maar het vrouwtje was van top tot teen: zwart, donkerblauw, diep paars etc. Ze probeerde over me heen en door me heen te klimmen. Wat een kracht! En wat kunnen die lieve pootjes aanrichten.
Dagelijks moest ik 12 pillen door haar strot duwen en 3x insmeren met zalf. Dat heeft zo'n drie weken geduurd. Tegen die tijd was ik ook weer een beetje toonbaar.
Misschien kan dit andere lezers helpen in de toekomst? Als je namelijk te lang afwacht, wordt het een zeer langdurige kwestie.

De Kerstdagen waren ook feestdagen voor Cajsa. In de drukte ben je soms iets minder alert en denk je er niet altijd aan de etenswaren zo ver mogelijk achter op het aanrecht te zetten of af te dekken. Feestdagen dus ook voor Cajsa.
Eerste Kerstdag is het haar gelukt een half konijn te verorberen en derde Kerstdag een heel groot stuk kalkoen. Tja, op het moment dat je voelt dat er iets niet klopt omdat ze te lang in de keuken blijft en de geluiden niet helemaal kloppen, ben je al veel te laat.
Mijn man (Evert) vindt dat ik Cajsa niet goed heb opgevoed, hij begrijpt niet dat dit in de Hovawart zit ingebakken en er eigenlijk geen kruid tegen gewassen is.
Toch?
 

Cajsa met baasje Els.

 

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 16/12/2010