Hovawartinfo training 22/05/2005.
Slideshow ...
(Bekijk de Slideshow)
 

Net iets minder kandidaten dan verwacht op het appel maar net voldoende om het nog  werkbaar te houden. Alain en Joske hebben weer hun uiterste best gedaan om ons een gevulde namiddag te bezorgen. Niemand, behalve die twee, weet bij de aanvang wat ons te wachten staat. Al gauw brengt Alain ons de verlossing: eerst gehoorzaamheid oefenen, terwijl Joske met de jongere honden de apport bijschaaft. En voor n verdwijnen de jonge wolven. Na enige tijd houden we even rust. Nadien mag iedereen even genieten va een demonstratie van de apporteerkunsten van Miguel en Asscha. Uiteraard verschaft Joske de nodige commentaar en helpt Miguel daar waar nodig. De vertoning wordt even onderbroken als Jadzea zich uit de de roedel heeft vrijgemaakt en vrolijk naar haar baas gerend komt. Zij mag de rest van de uitleg aan de rand van het terrein volgen, aangelijnd deze keer onder nauwlettend toezicht van de leden-toeschouwers van HS Muizenheide. Na de vakkundige uitleg van onze leermeester zijn we dan echt wel toe aan een beetje rust. Wat nadien volgt is een les in leiderschap. Je hond aan de lange lijn, hem "vrij" laten en kijken wat er gebeurd... Voor de n is dit direct z'n baas verdedigen, voor de ander onwennig ronddraaien en dralen. Uiteindelijk mag de baas afstand nemen tot de lijn onder spanning komt en dan moet hij zijn hond de rug toekeren. Het is dan de bedoeling dat je hond binnen de kortste keren naast z'n baas plaats kwam vatten. Indien je lieveling niet onmiddellijk reageerde, moest een kleine maar kordate correctie hem op andere gedachten brengen. Let wel, alles verloopt ondertussen in absolute stilte. Nadat het gros van de deelnemers dit heeft mogen uitproberen, wordt koers gezet naar een naburig bos voor de laatste oefening van de dag. De klok wijst ondertussen al bijna vijf uur aan. Op het bospad mogen een aantal deelnemers uittesten of ze werkelijk de leider van hun hond zijn. wat is de bedoeling? Los de baas volgen en wanneer de hond zelf initiatief neemt om een bepaalde richting uit te lopen, net het tegenovergestelde doen. Dan maar kijken hoelang het duurt alvorens je viervoeter door heeft dat hij alleen op pad is. Het streven naar absoluut leiderschap wordt door deze manier van werken goed ondersteund. Je hond moet immers steeds op z'n hoede zijn en zijn baas moet de grootste prikkel blijven vormen. Laatste onderdeeltje: de hond wordt bijgehouden door Jos terwijl de baas zich aan het gezichtveld onttrekt. Na dat Jos de hond lost, moet die z'n baas zonder dralen opzoeken.

Al bij al is het dus weer een zeer gevuld programma geworden. Misschien zelfs iets te vol want niet iedereen heeft alle oefeningen kunnen/mogen doen. Theorie is leuk maar er gaat niets boven de praktijk! Laat dit echter geen kritiek wezen op onze leermeesters. De intensiteit van de oefeningen lag dusdanig hoog dat na afloop geen Hovawart nog de moeite deed om recht te komen. Een geslaagde training, dat is zeker!

Bekijk hierna de fotoreeks. Foto's uit het bos zijn er niet. Onze fotograaf van dienst had het vertrek gemist en was op de school achter gebleven.

Genieten maar!
Foto's Hovawartinf wandeling 17/04/2005.

Deze presentatie bevat  25 (1,35 MB) foto's.
Hoe snel wil je de foto's na elkaar zien? (seconden):

 


 

 

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 21/10/2010