Pepper, mix van????????

(13/12/2018)

 

Dit is mijn broertje Aiko!! Nu Pepper 5 maanden oud is, beginnen we al een beetje doorzicht te krijgen wat betreft haar karaktertrekjes. Vergelijken kan en mag je nooit maar als je puppy zo uitgesproken manieren vertoont van de vorige generatie, beginnen je hersenen rare kronkels te maken. Genetisch heeft ze niks met Elmo of Dunja te maken en toch verenigt ze een behoorlijk pak streken van die twee. Zo heeft ze het onbesuisde en vooral onbevangen speels karakter van Elmo. Duisternis kan haar weinig schelen en als ze dan als eens schrikt dan komt dat meestal omdat Aiko plots naar voor schiet om luidkeels z'n erf te verdedigen. Verder heeft ze de verzamelwoede van Dunja: alles wat ze kan dragen wordt naar de keuken verhuisd op n centrale plek. Van beide heeft ze de interesse in tuinonderhoud: snoeien, putjes graven, onkruid wieden. Ook dat doet ze met onverdroten ijver en werklust, zeer tot wanhoop van haar baasjes. Ze kan ook ongelooflijk aanhankelijk lijken maar al ras heeft het baasje ontdekt dat die aanhankelijkheid vaak een dubbele bodem heeft. Pepper is, net als Elmo, het type Hovawart dat constant de grenzen gaat opzoeken van het toelaatbare terwijl ze je als het ware lachend in de gaten houdt om je reacties te peilen. Als je haar dan halt toeroept, mag je er zeker van zijn dat ze luttele seconden later al bezig is met haar volgende plannetje uit te voeren. Begroeten doet ze haar baasjes op dezelfde manier als Dunja: liefst je arm vastnemen en dan niet meer lossen! En wat doe je als je vanuit de tuin naar binnen wil? Dan klop je gewoon aan de deur, net zoals Dunja dit deed. Ze is ook altijd en overal nadrukkelijk aanwezig, net als Elmo. Die konden we ook nooit negeren. En alles wat ze doet, doet ze met een flegma waardoor je eerst niet door hebt dat ze het gedaan heeft. Nog iets wat ze van Dunja heeft: de baas helpen bij het aan of uit doen van zijn schoenen. Al eens geprobeerd om je veters te knopen als er een levenslustige puppy van tussen je benen op je vingers zit te kijken?

Pepper heeft altijd honger en als ze haar eten krijgt, maakt ze heuse bokkensprongen met de 4 pootjes van de grond. Christoph heeft al eens getimed hoe snel ze haar potje leeg eet: 8 seconden! Elmo of Dunja deden er in hun puppy tijd niet veel langer over. Of ze met ouder worden ook rustiger gaat eten? Valt af te wachten. Haar een koekje geven, doe je op eigen risico en het is best dat je steeds je vingers telt. Ze lijkt dan meer op een Piranha dan op een Hovawart. Pepper is heel aanhankelijk en heeft nood aan een dagelijkse portie knuffels. Tijdens de week maar tegenwoordig ook al tijdens het weekeinde, komt ze haar baas begroeten als die moet opstaan. Die krijgt tijdens de week net de tijd om het wekalarm uit te schakelen en de volgende seconde wordt hij dan bedolven onder een vrolijk kwispelende meid. Dat heeft al gevolgen gehad: soms landt ze pardoes met haar voorpoten op het aangezicht van haar baas. Haar vlijmscherpe klauwen graven zich dan maar al te graag in baasje z'n huid en die ziet er dan nadien bijzonder stoer uit met al die krassen in z'n gelaat. Naar het werk vertrekken zonder afscheidsknuffel kan ook niet. Uit voorzorg dan maar de bril afzetten voor de baas door de knien gaat. De pootjes op de schouders van haar baas: dat is pas genieten! De wasbeurt moet de baas er maar bijnemen. Koeeeeekje!!!Dat deed Elmo toch ook??

Er zijn gelukkig ook verschillen: Dunja had veel meer respect voor grote broer Axel. Pepper kan het niet laten om Aiko uit te dagen en die laat zich zeker niet onbetuigd. Het ziet er vaak gevaarlijk uit en het gaat er behoorlijk wild aan toe. Als Pepper het dan wil opgeven, begint Aiko op zijn beurt haar te jennen. Zo houden ze elkaar vaak meer dan een uur bezig. Wat Dunja in het bijzijn van Elmo of Axel nooit deed was waken. Dat doet onze jongste telg wel en met verve. Toen ze de eerste keer alarm sloeg, gebeurde dit zelfs niet thuis maar in de vakantiewoning die we gehuurd hadden. Aiko stond naast haar aan het raam te kijken toen zij plots op voorbijgangers begon te blaffen. De grote beer draaide z'n kop naar zijn baas en de verbazing was duidelijk van zijn snoet af te lezen... Ofwel is ze heel dominant, ofwel laat Aiko graag met zich sollen. Meer dan vroeger zoekt hij het gezelschap van zijn baas op en komt mee op de zetel liggen. Als Pepper dan niet slaapt, duurt het niet lang of ze komt hem verjagen. Zodra Aiko dan de wijk neemt, wipt zij de zetel op om zich dan triomfantelijk naast haar baas of haar vrouwtje neer te vleien, de blik op haar "rivaal" houdend. Het kan ook erger: Aiko verjagen en dan zelf terug in haar mand gaan liggen. Dan moet je zijn snoet zien!

Toen ze nog niet groot genoeg was om door het raam van de achterdeur te kijken, gebruikte ze Aiko als steun om wat hoger op uitkijk te kunnen staan en ja, ook dat liet en laat Aiko allemaal gebeuren. Ze is er overigens al 1 keer in geslaagd om de achterdeur te openen. Gelukkig heeft ze op dat moment de link met haar handeling niet gelegd. Vraag is hoe lang dit nog gaat duren want ook Axel kende dat truckje.

Pottenlikken is ook een favoriete bezigheid maar daar heeft ze een probleem: Aiko eist steevast de buit voor zich op en als ze toch probeert aan te dringen, is het oppassen geblazen want op die momenten is hij een stuk minder toegeeflijk. Als hij klaar is, mag ze haar snoet ook eens in de pot duwen. Gelukkig voor haar reinigt Aiko de potten nooit echt grondig en zo kan ze vaak nog lang nagenieten. Elmo reinigde ook de potten voor het oog van z'n halfzus maar Dunja hoefde nadien niet op restanten te rekenen want Elmo deed z'n werk heel grondig...

Nogmaals: onmogelijk dat de vorige generatie haar iets zou kunnen bijbrengen maar die gelijkenissen houden onze herinneringen aan ons geliefd trio meer dan levend...

 

 

Nu lekker doke doen!!

 

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 14/12/2018