Jadzea's Horror Story...

Zondag 01 mei 2005 dag van de arbeid en dus tijd om wat werk te verzetten. Mijn moeder heeft haar huis verkocht dus is er redelijk wat opkuiswerk te verrichten.
Jadzea naar goede gewoonte zot aan 't doen in de tuin en overal op verkenning. Normaal geen enkel gevaar want ruimte genoeg. Echter dit huis ligt te midden de open velden en dus komen er regelmatig muizen op bezoek. In de tuin geen probleem maar als ze binnenhuis nestjes beginnen te maken moet er toch opgetreden worden.
Een bordje graan met verdelgingsmiddel goed verstopt tussen de diepvries en wat vergaarde "rommel" doet hiervoor wonderen. Jadzea kan hier onmogelijk aan. Wat gebeurd er nu met een verhuis?? Juist diepvries weg, rommel opgeruimd bordje met graan laten staan in die verloren hoek.
Jadzea is nogal kieskeurig wat haar eten betreft behalve... als het niet voor haar is! Plots begint mijn moeder te roepen...: " PETER JADZEA IS HIER VAN DA VERGIF AAN 'T ETEN!!" Wat zou jouw reactie zijn? Bij mij stopte mijn hart in ieder geval met kloppen. Na het bevel AF stopte ze wel met eten en wist ze wel degelijk dat ze iets fout gedaan had. Dan beginnen je grijze hersencellen te malen...zondag, nummer van de veearts, telefoon waar staat die ook al weer, je kan het zo gek niet bedenken of het schiet door je hoofd.
Na wat zoekwerk naar de veearts gebeld, de gegevens op de doos met verdelgingsmiddel doorgegeven en naar de instructies van de veearts geluisterd. Veel laten drinken, best binnen houden om te kunnen observeren verder wilde hij wel dadelijk langskomen maar dringend was dit niet.
De huidige producten bevatten nl. brodifacoum een anti-stollingsmiddel (bloedverdunner in de volksmond), een product dat slechts langzaam werkt maar wel lang voor problemen kan zorgen. Het anti-middel bestaat uit een (reeks) injecties met Vitamine K1. Maandag ochtend kreeg ze dan een inspuiting met het anti-middel en de boodschap dat ik goed moest opletten mocht ze ergens abnormaal bloedverlies vertonen (stoelgang, urine, tanden,...) of dat ze abnormaal moe zou zijn, futloos.
Probleem is natuurlijk dat je niet weet of en hoeveel ze van het product heeft binnengekregen . Gewoon likken aan de korrels is niet voldoende en ze moet al zo'n 7,5mg van het actieve product opeten om dodelijk te kunnen zijn. Het schoteltje stond al zo'n twee jaar in de garage met een handvol granen en was dus al goed vastgekleefd. Vermits ik nu elke keer haar stoelgang goed in de gaten hou merkte ik toch wat graantjes op.
Voorlopig zijn extra injecties echter niet nodig. Toch nog enkele weken bang afwachten, de veearts vertelde mij van een geval waar er na een maand nog een opstoot optrad.
Jadzea zelf?? Die doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is en blaft, springt en rent nog altijd even vrolijk door het leven.
Alleen haar baasje hoopt nu dat ze dat nog veeeeele jaren zo mag blijven doen.

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 25/11/2010