Dunja, luie donder!

Zoveel Hovawartjes, zoveel verschillende karaktertjes! Was La Dunja ooit een speelse en vrolijke teef, heden ten dage is dit wel een ander verhaal. Daar waar Elmo van overloopt, is Dunja stilaan afgezakt naar een specimen van luiheid. Het enige waar ze zich nog voor kan en wil reppen is eten en snoepen. Haar luiheid is van het soort dat je maar zelden zal tegenkomen en als je haar zo "bezig" ziet, zou je nog geloven dat het nog vermoeiend is ook! Het heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat La Dunja al geruime tijd op non-actief staat. Trainen doet af en toe nog enkel Axel en van deftige wandelingen komt de laatste tijd ook weinig in huis. Dat heeft dan weer alles te maken met de zwakke gezondheid van haar baas. Die is al maanden op zoek naar een soort van tweede adem die maar niet wil komen. Resultaat is dat hij tijdens de week wel gaat werken maar minstens 1 dag tijdens het weekeinde in horizontale positie doorbrengt.
Dunja is, als het op kopieergedrag aankomt, altijd al een vlijtige leerling geweest en ze moet dus denken dat ook overdag slapen bij de normale gedragingen behoort. Op momenten dat iedereen wakker is, is zij dus bezig met luieren. Zetel in, zetel uit. Mand in, mand uit en terug de zetel op. Ze ontwikkelde zelfs bepaalde rituelen! Lig eerst op de rechterzijde in paarden lig, dan op de linker. Tijdens het verwisselen kom je langzaam recht, je strekt je nek uit tot die op die van een giraffe gaat lijken. Geeuw eens lekker en schud je oren eens los. Laat je tot slot met een plof op de andere zijde neerkomen en stoot een diepe zucht uit. Ze moeten er toch van overtuigd worden dat je toch oh zo moe bent!!!
De kussentjes in de zetel zijn toch ook zo zalig om te bezigen. Goeie uitvinding zeg! Nadeel is echter dat ze tijdens haar "slapen" wel eens begint te kwijlen. Als ons Juffra dan tot de vaststelling komt dat het wat natjes wordt onder haar kin, heeft ze hier altijd een passende oplossing voor: ofwel van kussentje ruilen ofwel een mens uitkiezen als kussen. Vaak is ze zo al met haar snoet vlak bij die van haar baas geland. Als die dan haar hete adem over zijn gelaat voelt stromen, opent hij voorzichtig 1 oog en kijkt dan recht in twee pompende neusgaten. Van zo dichtbij lijken ze eigenlijk op iets anders maar een passende vergelijking heeft haar baas er nog niet voor kunnen vinden. Weet je overigens wat ook leuk is? Een slapende, snurkende Dunja met haar neusgaten in het oor van haar baasje! Dat snurken kunnen die Hovawartjes bij ons thuis wel allemaal. In volgorde: Axel, Dunja, Elmo, vaak allemaal door hun eigen baas overstemd! (moeten we hier ook van kopieer gedrag spreken?)
Moeten we die luiheid naar andere aspecten van haar leven doortrekken? Waarschijnlijk wel! Als ze buiten mogen spelen, beperkt La Dunja dit meestal tot een snelle (jawel) ronde door de tuin om dan zich dan ergens neer te vleien of aan de deur te kloppen om terug binnen te mogen... In het bijzijn van Elmo staat dit wel in een erg schril contrast. De actieve Dunja laat zich enkel opmerken als het over eten gaat. dan is ze niet te kloppen! Neemt haar baas hun etensschalen, volgt ze als een schaduw. Waarschijnlijk is ze altijd bang dat haar potje niet gevuld zal worden! Soms laat die baas haar wachten om te mogen eten. Flauw hoor! Voorkauwen en kwijlen zijn dan verschijnselen die ze laat zien. Er bestaat ook een magisch woord: kaas! Dan mogen Elmo of Dunja zelfs de indruk geven dat ze slapen, als je dit woord uitspreekt, verschijnen er altijd twee koppen boven de rand van de tafel!
Zijn er dan echt grappige aspecten aan haar luiheid? Soms wel! Het overkomt haar wel eens dat ze uit de zetel dondert als ze zich wat te enthousiast wil verleggen. Dan kijkt ze verdwaast rond en vraagt zich waarschijnlijk af wie dat stuk zetel pikte. Wat ze als puppy al liet zien, doet ze de dag van vandaag ook nog wel eens. De mand waarin zij of Axel kan liggen, is voorzien van een goede pasvorm en een lekker mals kussen zorgt voor extra comfort. Toch slaagt ze er wel in om zo af en toe nog eens uit de mand te vallen. Gelukkig valt ze er tot nu toe nog niet door!

 

 

 Ook in 2004 was ik al zooooo moe!

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 07/04/2011