Kalm baas!! KALM!!

Dunja, klaar voor de start...Dunja is een schat van een Hovawart. Alleen, het is een Hovawart! Wedstrijden spelen met haar is steeds verbonden aan risico's. Het vorige clubkampioenschap op onze hondenschool in 2005 had echter aangetoond dat ze behoorlijk wat in haar marge had. Ze moest toen enkel een Border Colli laten voorgaan in de uitslag en daar kon haar baas nog wel mee leven.
Met de komst van Elmo, alweer die kleine schurk, kwam er wat verval in haar trainingen. Haar trainingsuren vielen samen met die van Elmo en zo moest ze noodgedwongen telkens een les overslaan. Het debacle met Axel koste haar nog eens een paar maanden extra tijdverlies.
Tandjes laten zien...
Gelukkig was er nog Peter die zich over haar kon en wou ontfermen. Zo kon ook zij blijven oefenen in de C-klasse terwijl haar baas haar halfbroertje manieren probeerde bij te brengen.
Afgelopen clubmatch, we schrijven 06-08-2006, stond ze dan ook paraat om de kleuren van haar ras te verdedigen. Baasje een tikkeltje nerveus en Juffra erg vrolijk. Er blonken pretlichtjes in haar ogen en dat kon haar baas alleen maar verontrusten.
Omdat haar baas nu al een paar jaar in het circuit meedraait, kon hij voor zichzelf de stand bijhouden terwijl de oefeningen hun verloop kenden.
Favoriete oefening: den down.Voorstellen van de hond: geen probleem en dus alle punten.
Twee minuten ter plaatse blijven: favoriet nummer van (bijna) alle Hovawartjes, dus die punten hadden we ook al binnen.
De slalom of vaste volgoefening: draaide daar de baas nu niet wat snel tussen die honden door? Puntje kwijt baas? Nie mijn fout hé!
Voedsel weigeren: als ze met niks beters af konden komen, mochten ze het zelf opeten! Tot nu toe nek aan nek met de andere deelnemers.
Bij de houdingen kwam voor het eerst de aap uit de mouw. Net zoals vorig jaar, ook hier weer een bijbevel moeten geven om La Dunja overeind te krijgen. Grrrr.
Maar, we mochten nog niet klagen. Het clubbrevet zat er zeker nog in.
Slalom, vast volgen.
Dan maar gaan apporteren. Dunja is nog steeds een speelvogel en durft haar baas wel eens te tarten. In tegenstelling tot de concurrenten, bleef ze mooi zitten. Ze moest natuurlijk dat ding nog gaan halen en nog liefst binnen de gepaste tijd terugbrengen. Nee, nee, ook hier liet ze zich niet strikken maar het venijn zat in de staart. Voor een correcte oefening moest ze immers voor haar baas komen zitten. Foert ja! Met fonkelende oogjes bleef ze kwispelend staan. Gelukkig mocht er nog een "gratis" bevel tot zitten gegeven worden. Stomme baas had echte zijn handen al naar mijne apport uitgestoken en verspeelde zelf op die manier 2 punten.
Voedsel weigeren.Nu werd het wel héél spannend. Voor wie dacht dat het op "den Easy" allemaal zo eenvoudig was: je clubbrevet heeft pas geldigheid als je 88 % behaalt. Met al 6 punten weg, bleef er dus al niet veel ruimte voor fouten meer over... Toch maar weer verder.
Volgen in vrijheid is normaal geen probleem voor Dunja maar... die blonde speelvogel die ze moest kruisen leek wel héél interessant. Geen idee of ze goed gevolgd had. Vanuit de ooghoeken had haar baas haar keurig zien volgen maar de keurmeester had haar twee keer een halve meter zien achterblijven bij het omkijken.
6 schamele puntjes over om "binnen" te zijn en het leukste onderdeel moest er nu nog aankomen.
De houdingen: zit, staan, liggen.De onderbreking! Gelukkig dat men besloten heeft om in de toekomst dit onderdeel in de lagere klassen te zullen schrappen.
Kandidaat nummer één, die leuke Golden, bakte er niets van. Bleef er dus nog maar één concurrent over. dit moest een haalbare kaart wezen. Op training, zelfs bij Peter, liet La Dunja zich steeds keurig binnen de vier meter zone vallen. Ze moet echter gedacht hebben dat haar baas haar ging achterlaten en haar niet meenemen naar de tent waar ondertussen Axel, Elmo en Jadzea zaten toe te kijken. Nog voor haar baas zijn plaats had kunnen innemen, had ze zich al opgericht en slenterde een paar meter vooruit... Dat was dus al een houding en een meter. Dan kwam het verlossende teken van de keurmeester. Als een TGV vloog Dunja uit haar startblokken. Het ergste was te vrezen.
Dunja...APPORT!Nét aan de eerste baken weerklonk de brul van de baas maar alvorens de remmen aansloegen, na nog eens een bevel, lag ze 6 meter buiten!
Voorbij de droom want dit nummertje mochten we meteen nog eens overdoen. En dan nog slechts voor de helft van het aantal punten. Dunja keek bedenkelijk naar boven toen ze haar tweede bevel kreeg om te gaan zitten.
Heb ik daarnet iets verkeerd gedaan baasje?
Die blik was nauwelijks te beschrijven maar sprak wel boekdelen. Nu kom ik eens flink afgelopen en nu is het weer niet goed. Wat die bende rare snuiters hier trouwens allemaal op het terrein doen, snap ik ook niet. Mag ik er zo dadelijk ééntje uitkiezen om op te peuzelen? Pff, mijn baas trapt het weeral af! Nu zal ik maar blijven zitten of het gaat er tegen zitten. Hoorde ik hem nu niet roepen? Jaaaaa! Oeps, nog maar juist op snelheid of ik moet hier weeral in de remmen vliegen. Is het nu aan deze kegel dat ik moet stoppen? Of is het die daar? Die staat al wel wat dichter bij't baasje, moet ik zo dadelijk niet meer zover! Ai! Ik denk dat het die eerste kegel was. Oei, wat nu? Maar vlug een lieve snoet opzetten anders loopt het hier niet goed voor mij af! Baas? Ge moogt toch niet roken op het terrein? Of is dat stoom dat er uit uw oren komt? Wat maakt ge u nu nog druk? We kunnen toch niet meer winnen. Ha zeg, dat werd tijd dat ik naar je toe mag komen. Hoe zeg je? Zit voor? Wat is dat?
Volgen in alle vrijheid.
Omdat ook begeleiders punten kunnen verliezen en zelfs uitgesloten kunnen worden, behield het baasje zijn geduld. Alleen de knuffel die ze kreeg was iets krachtiger dan ze gewend was.
En nog iets baas: voor dat stomme bekertje en dat slecht eten, daar doe ik mijn best niet voor! En laat nu die snoepjes maar aanrukken voor al de dingen die ik vandaag wel goed gedaan heb! En stuur straks maar een fotograaf langs hé!

 

Dunja...AF, AF, Zit voor.Je kan er mee lachen, je kan kwaad worden, ja zelfs uit je vel vliegen maar La Dunja zit nu eenmaal zo in elkaar. Hopelijk heeft ze binnenkort een goeie bui en halen we de vereiste score. Dan kan ze de plaats innemen van grote broer Axel bij de debutanten en mag ze wedstrijdjes gaan spelen. Misschien krijgt ze dan toch nog de smaak te pakken.

Hoeveel ze behaalde? 82% Sommigen zouden hiermee héél blij zijn maar Easy denkt daar anders over ... en uit.

 

 

Geen kampioen. EN DAN!!

 

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 25/11/2010