Aiko neemt zijn intrek!

(29/01/2017)

 

Aiko's nieuwe start... Al sinds het ongeval van zijn begeleider in september 2016 heeft Aiko niet veel leuke dingen kunnen doen. Hij beleefde hoe die eerst een lange tijd niet meer te zien was, dan in een rolstoel weer op bezoek kwam om aansluitend met krukken en uiteindelijk zonder hulpmiddelen door de deur de woonkamer te betreden.
Als begeleider van een mantrailer leer je zeer goed je hond lezen. Dat maakte het de voorbije maanden gemakkelijk om in te schatten hoe het met het bazinnetje van Aiko gesteld was. De signalen werden duidelijker en sterker naar mate de grote dag dichterbij kwam. Aiko was telkens duidelijk opgelucht om zich met zijn begeleider te kunnen bezig houden. Om hem heen gebeurden rare dingen. Er werd met dozen gesleurd, kasten werden leeggehaald. Iets was er op til maar onze grote beer kon er kop noch staart aan krijgen.br> Op 28 januari 2017 haalde zijn begeleider hem af met de wagen. Lang duurde het ritje niet want nog geen minuut later stonden ze ergens op een oprit. Aiko mocht zijn box verlaten en begon prompt heel de tuin af te snuffelen. Hij had geen besef dat die tuin vanaf de dag erop zijn domein zou worden. Veilig opgeborgen in de keuken lagen Dunja en Elmo rustig te slapen. Die merkten pas nadien dat er bezoek geweest was.
De volgende dag sprong Aiko bijna een gat in de lucht toen zijn goeie vriend al tijdens de ochtend langs kwam. Nu begon ook zijn begeleider spullen van Aiko weg te brengen. Ook zijn bench werd opgeladen en dat betekende meestal dat ze voor langere tijd weg zouden gaan! Zijn verbazing was dan ook groot dat hij niet mee mocht. Mogelijk nog groter de vreugde toen er kort na de middag opnieuw aangebeld werd. Als laatste stuk huisraad verdween Aiko z'n kussen in de auto. Tijd om afscheid te nemen van zijn vrouwtje had Aiko niet, die wilde alleen zo snel mogelijk de auto in en meerijden!
Het werd hetzelfde korte tripje van de dag voordien. Nu mocht hij wel uitstappen maar niet zonder leiband.
Onze deugniet had al vlug in de gaten dat de poort nog open stond en begon meteen in die richting te trekken. Hij moest wel bruusk remmen omdat hem dit trekken niet in dank werd afgenomen. Langzaam stapten we nu door de poort om net voorbij de oprit van de buren halt te houden. Daar werd het wachten op de komst van Elmo en Christoph. Het zou de ultieme en enige test worden om de reacties te testen van beiden. Zodra Aiko Elmo in het vizier kreeg, smolt elk sprankeltje hoop als sneeuw voor de zon. Aiko reageerde erg fel en begon als een wild paard te steigeren en te grollen. Dit gedrag dwong zijn opponent in het verweer ook al had die eerst nog nieuwsgierig naar Aiko aan het kijken geweest.
Elmo werd terug naar binnen begeleid terwijl wij aan de voordeur bleven wachten. Toen die met een zwieper opende, zette Aiko zijn eerste stappen op een totaal nieuw terrein. In de woonkamer zat Marleen op hem te wachten maar onze grote beer had zoveel te verkennen dat hij de eerste tijd geen oog voor haar had. Dat zijn leefruimte nu behoorlijk enger geworden was, scheen hem niet te deren. Hoofdzaak dat hij bij ons kon vertoeven. Hij bleef ook relatief rustig onder de situatie maar scheen er een sport van te maken om in de tuin en rond het huis alles te willen markeren.
Vanaf de tweede avond kreeg hij het gezelschap van Dunja. Haar verblijf bij hem werd per dag een beetje langer en zijn reacties ook minder fel. Nu begroet hij haar nog vrolijk als ze binnenstapt maar gaat dan rustig ergens liggen. Het liefst van al zijn ze allebei zo dicht mogelijk bij hun baas. Die term mag ook stilaan gebruikt worden in de relatie tussen Aiko en Marc. Die gewijzigde relatie is voor Aiko ook nog de moeilijkste stap om te nemen. Daarnaast is het natuurlijk ook het aanpassen van het bioritme.
De weekdagen beginnen hier hondsvroeg en eindigen vaak tegen middernacht. Gezien zijn nieuwe baas na een tweede operatie opnieuw met revalideren kan beginnen, verstrijken de maanden dat Aiko niets meer gedaan heeft. Hopelijk komt hier vanaf volgende maand verandering in en kan hij opnieuw zijn speurtuig aantrekken.
Wat ooit voor Elmo een verlossing was, zal nu aan Aiko toekomen: het moment dat de deur tussen woonkamer en keuken geopend wordt en niet meer dicht gaat.

 Helaas zal dit dan voor hun baas betekenen dat Elmo over de Regenboogbrug gestapt is.

 

 


Webmaster , all rights reserved.

Last update 23/02/2017