Hovawartinfo training Muizenheide 29/10/2006.

De troepen staan klaar...Zondag namiddag, 13:30 en langzaam sijpelen de Hovawart-enthousiastelingen de kantine van HS Muizenheide binnen. Dadelijk beginnen de tongen los te komen en uiteraard gaan de verhalen over onze lievelingen. Het is nog even wachten op onze laatste deelnemer en als die ook toegekomen is kan Alain met een half uurtje vertraging de training aanvatten. Dadelijk duikt een eerste probleempje op want Peter noch Marc hadden aan die drie lieve puppies gedacht. Miljaar, ... hoe gaan wij die nu bezig houden?? Ook voor puppies is contact met andere (Hovawart) honden belangrijk en terwijl Alain zijn troepen over het terrein exerceert verkennen de kleine lievelingen dan maar het terrein en de aldaar aanwezige toestellen. Zonder hun jonge pootjes te zwaar te belasten kunnen ze toch al op de "catwalk", door de tunnel, snuffelen aan de tonnen, ...
Take me down...De volwassen honden beginnen aan hun opwarming en gaan, zoals de klassieke gehoorzaamheidstraining, vlotjes links, rechts, keer wending, slalom, down, tandjes zien,... Na een half uurtje besluit Alain iets speciaals te doen zodat ook de puppies deel kunnen nemen. Alle deelnemers vormen een grote cirkel en krijgen afwisselend het cijfer n of twee. Na de waarschuwing dat de oefening makkelijker lijkt dan ze is oefenen we in stand... Bij het afroepen van 1 of 2 draaien de aangesprokenen links om en lopen tegen wijzerzin rond de cirkel, eenmaal terug op hun plaats nemen ze deze terug in. Na enkele rondjes lijkt iedereen te weten wat er van hem of haar verwacht word. Let op het woord "LIJKT"... De oefening wordt nu wat moeilijker gemaakt want iedereen in de cirkel begint in wijzerzin te stappen. Op het gekende nummer draaien degene die zich aangesproken voelen weer links om en vervolgen hun weg tegen wijzerzin, komen ze vervolgens de persoon tegen die voor hen stond dan sluiten ze terug aan achter deze persoon en vervolgen hun weg weer in wijzerzin... Kan jij nu nog volgen???
De chaos in de kring...Wel, verschillende van onze deelnemers ook niet meer!!! RESET knop indrukken iedereen weer op zijn plaats krijgen en op START klikken... Net zoals je bij een computer kan hebben dat deze maar niet wil doen wat je hem opdraagt en regelmatig vast loopt, zo ook deze oefening. Vaak wordt er op onze huis-hondenschool gezegd: "De honden zijn goed hoor maar die baasjes...", deze woorden welden hier in Beringen ook spontaan op in onze gedachten. Na een een half uurtje deze oefening te oefenen, is Alain de wanhoop nabij en hangen de tongen van onze Hovawartjes een heel stukje verder uit hun bek. Normaal moet deze oefening nog een paar fasen doorlopen: stilstaan, rondwandelen, in looppas, nogmaals in looppas en eindigen in het midden van de cirkel. Ondertussen is iedereen toch al weer een uurtje geconcentreerd aan het trainen en dus is het tijd voor de dorstlessende pauze.
Katarina bakte de heerlijke cake.Hans had op deze warme oktober dag zijn hele familie opgetrommeld en Katarina voorzag alle aanwezigen van een heerlijk stuk cake. Een erg welgesmaakte verassing!
Nu de inwendige mens weer tegen een stootje kon werd de training individueel verder gezet. Per hond trok Alain een kwartiertje uit zodat iedereen op zijn tempo kon vorderen. Het aandachtspunt lag vandaag op n van de meest voorkomende hebbelijkheden van de Hovawart: achterblijven tijdens een volgoefening. Niet op 1 2 3 uit te leggen, daarvoor had je maar naar de training moeten komen, laat het ons houden op het feit dat je door je enthousiasme, snoepje, speeltje, ... er voor moet zorgen dat het eigenlijk je Hovawart is die eerst in de bocht gaat en dus eigenlijk zijn/haar baasje meeneemt door deze bocht. Enfin, zien doen is begrijpen! Moto blijft altijd enthousiast belonen, belonen, belonen,... Jadzea was in ieder geval te vinden voor deze wijze van oefenen, nu moet haar baasje het nog kunnen volhouden!
Alain doet het individueel...Nadat iedereen de revue gepasseerd was en op adem gekomen hadden een aantal deelnemers en vooral Alain nog wat energie over om een kleine initiatie pakwerk te volgen. Buitdrift op de worst... Ook Axel mocht zich, ondanks zijn falende achterhand, nog eens uitleven. Zelfs toen Marc aan het oefenen was met Elmo en Dunja was Axel zijn enthousiaste blaf een duidelijk indicatie van zijn zin om achter de buit aan te gaan. Sommigen vonden dat de buit alleen maar over de grond mocht slingeren want " konijnen vliegen toch ook niet..."?! Nu weet Peter wel dat Jadzea ook enthousiast wordt over een opvliegende fazant en dus tja... wie zal het zeggen? De deelnemend hondjes amuseerden zich in ieder geval.
Christoph, Marc's fotograferende zoon van dienst, legde zo veel mogelijk van de oefeningen op de gevoelige CCD vast, maar... de nieuwe batterijen bleken halverwege de namiddag na plaatsing zo leeg als de vorige te zijn (komt er van als je voor je inkopen naar China gaat ;)) en dus kunnen wij jullie maar een deel van de oefeningen laten zien. Volgende maal zullen we zeker ook wat meer aandacht besteden aan de aanwezige puppies! In ieder geval onze excuses aan de Hovawart pup eigenaars!Axel op zijn best!
Tot besluit kunnen we zeggen dat er maar n ding opzit: oefenen, oefenen en oefenen. Hou je Hovawartje zijn enthousiasme voor het oefenen hoog en denk er aan dat dit ras veel blijft nadenken en afwacht wat het baasje nu weer gaat doen. Ook Alain verdient een dikke pluim want, nog maar net bekomen van een griepaanval, zo'n drie uur intensief training geven, gratis en voor niets,... je moet het maar doen!! BEDANKT! Ook HS Muizenheide wordt bedankt voor het belangeloos ter beschikking stellen van hun acc...acccomod, hun terreinen en kantine.
Wij kwamen in ieder geval met veel plezier naar Beringen, zo ook de volgende keer!

 

 

Ludo kijkt aandachtig. Jadzea heeft weer aaaandacht... Volgen Jadzea!
Dante en Lara in favoriete houding. Neen, dit is geen speurwerk! Elmo wil de worst niet terug geven!
Blijven liggen!! Alain doet het op ziujn knien... Slalom tussen de hondjes.
Dat is nu volgen! Klein met volle aandacht! De cirkel is rond.
Wie moest er ook alweer waar staan? The puppy on the catwalk. Daar hangt de tong van Lara.

 

 


 Webmaster , all rights reserved.

Last update 02/11/2006